Fundraisers.be

Nepal: wat liep er mis met de humanitaire respons ?

6 maart 2016 - Op 25 april is het een jaar geleden dat een zware aardbeving de Himalayastaat Nepal door elkaar schudde. De wereld reageerde met massale noodhulp. Maar zoals meestal bij dergelijke operaties komt er achteraf evenveel kritiek als appreciatie.
Op de World Humanitarian Summit, die in mei plaatsvindt in Istanboel, zouden de grote lijnen voor een betere hulpverlening uitgezet moeten worden.

MO* (editie maart 2016) vroeg François Grünewald, algemeen en wetenschappelijk directeur van het onderzoeksinstituut Groupe Urgence Réhabilitation Développement, wat er goed en wat er mis liep met de humanitaire respons op de aardbeving in Nepal:
François Grünewald: “De grootste fouten hadden te maken met de komst van slecht voorbereide en slecht uitgeruste ploegen hulpverleners, die er een blok aan de been van de Nepalese actoren waren.
Veel te veel ploegen zijn ook in of rond Kathmandoe blijven hangen, ook al werden de noden daar grotendeels opgevangen door Nepalezen, die echter het materieel niet hadden om verder in het binnenland te gaan werken.(…)”

"Veel organisaties zijn vooral bezig met hun imago"

Over de aanwezigheid van steeds meer ontwikkelingsorganisaties bij grote rampen reageert François Grünewald als volgt:
“Er zijn jammer genoeg organisaties die vooral bezig zijn met hun imago, het planten van hun vlag en het veroveren van “marktaandeel”. Directeurs krijgen de opdracht om jaar na jaar hogere omzetcijfers te halen.
Dit soort ondernemende visie op hulp kan niet anders dan negatief uitdraaien voor de hulp en de getroffen bevolkingen. Maar publiek en donoren laten dat soort onderlinge concurrentie nog veel te vaak op zijn beloop.

Toch is er hoop. Op voorwaarde dat de humanitaire sector erin slaagt een culturele revolutie door te maken. (...)

Bron:
MO* Magazine (maart 2016).

Op 21 april MO* organiseert een lezing over humanitaire hulp, met François Grünewald en Linda Polman (Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Brussel).
Info: www.MO.be/agenda

-> andere artikels in Archives 2013-2016 - Appels d'urgence (Belgique)