LEGS B Holdup"De afschaffing van het duolegaat is niet alleen een platte maar ook een domme belastingverhoging.  Ze gaat Vlaanderen uiteindelijk meer kosten dan ze oplevert".

Dit standpunt werd onlangs door Ann Maelfait en Anton van Zantbeek, advocaten bij Rivus, in De Tijd gepubliceerd.
Het onafhankelijk advocatenkantoor Rivus is een van de partners van de vzw Testament.Be, die de promotie van duolegaten sinds meerdere jaren ondersteunt.

VEF: liever een afschaffing van het duolegaat en van de successierechten

Dit standpunt wordt niet gedeeld door de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (afgekort VEF), die de afschaffing van het duolegaat in Vlaanderen niet in vraag stelt.
De Belgische belangenorganisatie van de goede doelen erkent dat het duolegaat slechts te danken is aan een onschuldig wetsartikel die de mogelijkheid geeft om erfenisrechten legaal te omzeilen door een stichting of vzw in het legaat te betrekken.
De VEF pleit sinds meerdere jaren niet voor het behouden van dit systeem maar voor het invoeren een nultarief voor schenkings- en successierechten.
Duolegaten combineren met het nultarief was vanzelfsprekend niet echt verdedigbaar.  Het nultarief zonder duolegaten zou het voordeel bieden van een zuivere en duidelijke formule.

Intussen worden Belgische donateurs en goede doelen wel voorlopig met verschillende juridische en fiskale regels in Vlaanderen, Wallonië en Brussel geconfronteerd.

Bron
De Tijd (9/10/2019) - 'Een hold-up op goede doelen'
VEF (8/10/2019) - 'Persbericht Legaten aan goed doel : tijd voor het nultarief'

Blogs1b Actu

-Blogs2b Fundraising Belgium-
Blogs2b Fundraising worldwide
Blogs3b Covid 19
Blogs5b Legacy B-
Blogs6b Legacy W-
Blogs7b Next workshops

-

Prochainesformations2
Auditexpress2
Newsletter2