Fundraisers.be

Nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming vanaf Mei 2018

De Algemene Verordening Gegevensbescherming ("AVG" maar beter gekend onder "GDPR") is op 24 mei 2016 in werking getreden, maar er wordt een overgangsperiode van 2 jaar voorzien.
De Privacycommissie, bedrijven en organisaties krijgen tot 25 mei 2018 de tijd om zich aan de nieuwe eisen van de AVG aan te passen.

Algemene basisinformatie, waaronder een interessant ‘Stappenplan’, is beschikbaar op de website van de Privacycommissie.

Verder is voorlopig geen Belgische documentatie beschikbaar met betrekking tot de specifieke gevolgen van de AVG voor fondsenwervende organisaties.
Intussen verwijzen wij graag naar de voornaamste Nederlandse bronnen, die in een artikel van Procurios (Nederland) worden beschreven: ‘Maak kennis met de Algemene Verordening Gegevensbescherming’ (link)

OXFAM, WWF, enz.: een tiental boetes werden reeds aan diverse Britse fondsenwervende verenigingen opgelegd

Sind december 2016 heeft de ICO (Information Commission’s Officer) in het kader van de nieuwe Europese verordening zware boetes aan dertien bekende verenigingen opgelegd.
-> Artikel ‘Respect de la vie privée: treize grandes associations britanniques à l’amende

Wat gaat er veranderen?

De voornaamste veranderingen voor werden onlangs als volgt samengevat in een artikel van de Nederlandse info-site De Dikke Blauwe (link):

1. Een organisatie moet beter kunnen aantonen dat zij toestemming heeft gekregen van een persoon om informatie over die persoon te verzamelen en op te slaan.
2. In de AVG staat een aantal aanvullende rechten: zo hebben consumenten nu meer rechten om hun gegevens te laten verwijderen.
3. De AVG is een stuk strenger is dan de oorspronkelijke Nederlandse wet.
    Waar nu nog met enige soepelheid wordt opgetreden, zal straks strikter gehandhaafd worden.
    Vanaf 2018 is de drempel voor de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens om te straffen een stuk lager geworden.

De Belgische Privacycommissie heeft de Europese verordening in een nuttig 13 Stappenplan samengevat (link).
Het onderdeel - FAQ (Veelgestelde vragen) van deze website levert wel concrete perspectieven in verband met 'Direct Marketing activiteiten' (link).

De AVG  wordt gedurende de workshop van het Fundraisers Forum op donderdag 31 augustus besproken

Diverse sprekers, waaronder Luc Botten (Rode Kruis Vlaanderen), Michel Lorge (Vereniging voor Ethiek) en Isabelle Bersani (UNICEF) zullen de specifieke gevolgen van de Europese verordening in het kader van de workshop van 31 augustus toelichten.
-> Programma en inschrijvingsformulier

 

Nuttige links

Deze website biedt U een overzicht van diverse nuttige bronnen m.b.t. RGPD & fundraising.

-> Artikel 'RGPD et collecte de fonds: documents et liens utiles'